My Lovely Friends =)

Welcome readers, and thanks for visiting my blog..:)

*Spread some love :)*

Friday, October 15, 2010

Nak kurus ke? Sila baca!






Helo semua! Hari ni saya nak kongsi tips-tips untuk turunkan berat badan. :) Kalau nak tau, masa tahun 2007-2009 saya gemuk sangat. Gemuk bagi saya di sini bukanlah sampai ke tahap obesiti, tapi memang gemuklah sampai banyak juga yang tegur, "Eh kenapa gemuk sangat sekarang? Senang hati eh?". hah dengar ja macam tu mulalah saya tak senang duduk. Bermacam-macam cara yang saya lakukan, saya beli segala jenis pil kurus yang ada di pasaran, malah ada dalam bentuk cecair(kena bancuh), then saya beli korset dan pakai tiap-tiap malam, saya beli krim halia untuk sapu kat badan, pergi gym, diet macam nak mati, semua cara saya cuba. Tapi takdalah sampai masukkan jari ke dalam mulut untuk paksa muntah. Ewww. tak suka, sebab kalau muntah sangat sakit,apatah lagi kalau kita yang paksa.  :(




Tapi Alhamdulillah sekarang taklah segemuk dulu, bf saya pun cakap just kekalkan bentuk badan macam sekarang, dia tak suka kalau kurus sangat, nampak macam orang sakit katanya. Dan saya setuju, walaupun dalam hati memang nak kurus gila-gila (bajet nak jadi macam model lah). hhahaha.bongek tau Dada. So nak kurus macam saya tak?*perasan lagi minah ni. Okay kalau nak, baca kat bawah ni. Kalau tanak, stop baca sekarang! Pergi main jauh-jauh!  hahah. Petua-petua di bawah ni adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri (harap maklum)

Inilah dia petua-petua untuk kurus (versi Dada) :


1) Gantung kat dinding bilik seluar jeans favorite masa korang kurus dulu
-Kalau takda, belilah satu seluar yang baru, yang dapat bagi inspirasi untuk korang nak kurus nanti. Motifnya adalah so tiap-tiap hari sebelum kuar bilik korang akan tengok seluar tu, secara tak langsung korang akan jadi lebih semangat untuk kurus. Saya rasa seminggu sekali korang try lah seluar tu, kalau masih ketat, korang patot usaha dan usaha lagi sampai sesuai dengan badan korang.

2) Minum banyak air kosong
-Kalau badan dah debab mestilah korang suka makan kan. So cara awal untuk elakkan korang makan banyak adalah minum air kosong sebelum makan, ini adalah basic untuk proses diet. Serius, saya dulu minum air kosong banyak gila untuk kurus, dan hasilnya sangat memuaskan. :) Tapi tapi, jangan minum banyak sangat waktu malam, waktu siang takpa. kalau tak, badan korang akan mengembang sebab banyak air. hehe

3) Kunyah banyak kali
-Makin lama korang kunyah, makin kecik la makanan tu, so makin senanglah dicerna oleh perut korang. Makan jangan gelojoh yer. Makan pelan-pelan, kunyah pelan-pelan, tapi banyak-banyak kali. Haha ayat apa aku pakai ni. Ok takpa. faham kan maksud saya? dengan cara ni korang akan mudah merasa kenyang.

4)Makan setiap 4 jam
-Tapi jangan salah paham, bukan makan makanan yang berat,maksud saya adalah makan dalam kuantiti yang kecil saja. Ini untuk mengelakkan korang mudah berasa lapar. Makan dengan kerap dalam kuantiti yang sikit adalah lebih baik daripada makan sehari sekali tapi dalam kuantiti yang banyak. tau?

5)Jangan dok timbang kerap sangat la!
-Korang bajet kalau korang timbang kerap, berat badan korang lagi cepat turun la? SALAH! Sebaliknya boleh buat korang makin rasa tertekan dan semakin kuat makan. So chill k? Timbang seminggu sekali, atau 2 minggu sekali baru ok.

6)Makan bubur
-Saya selalu guna cara ni. Saya ni pencinta nasi, so kalau nak diet tu, boleh gila jugak kalau tak makan nasi. So pengganti untuk nasi adalah bubur. At-least taklah menggemukkan sangat macam nasi, and at the same time berkhasiat pulak tu. Letak sayur banyak-banyak , dan sedikit hirisan ayam. Fuh sedap!

7)makan epal hijau
-Yang ni saya amalkan tips daripada majalah. Dorang kata makan epal hijau leh kurus. layankan jerlah. ;)

Ok tu jer lah kot tips-tips untuk korang turunkan berat badan. Cara lain yang korang leh try adalah pakai korset. korset ni berfungsi untuk shaping bentuk badan korang kat bahagian pinggang. Oh ya jangan lupa pakai girdil sekali, one set dengan korset.Mesti kurus punyalah, tapi bukan kurus sekeping, tapi kurus yang curvy. Cun cun! ;)

hehe ok dah habis dah. Selamat menguruskan badan ya! ;) Good luck.





Urs truly,


LIKE now, pls! :D






28 comments:

Mr Noble

kalau kunyah chewing gum selalu boleh tak?

lady XOXO

NICE TIP AR dada.. XO nak try.. XO dah tembam dah skang nie.. ayoooo takot.. BF kurus dari XO kot..ahahaa.. tako2.. ok kena minum bnyk air kosong.. ok ok.. epal erk.. ok ok.. ehehe.. makan stiap 4 jam.. ok nice info..tapi displin tak da pown susah kan dada.. insyallah XO try na

rapunzel

mr noble: oh klu kunyah chewing gum utk bg awet muda. itu untuk senaman muka. heheh

rapunzel

lady xoxo: im glad to share with u guys. ;) hehe...tu la, klu xde disiplin pn x jd..kena disiplnkan dri dulu k? ;) ok good luck XO!

Kamil ace[tm]

eeuwww, nti bdan sy jd curvy..org nk jd tough..HAHAHAHA

rapunzel

kamil: hahaha klu nk tough kena pergi gym la...exercise..xyah pkai korset ye..heehhe

Robot | Sakti

wah.wah
bestnya ada tips kurus.

:)

thanks for sharing.

:)

lelaki pom boleh kan?hehehe

Merapu tapi bukan Mengampu

nadia atilah

: tips untuk besar kan sikit badan ada ? hehe :D

rapunzel

robot: bley2. klu sudi nk try, try lah. ;) huhu. tp klu jd lain mcm, jgn slhkan dada.

nadia: huhu u nk ker? insyaallah nti i buat k...:)

Gayahspears

monink geng~
wah.. menarik.. aku bac da tertarik kedeboomm..
aku nih makin tembam :(
aku nk try tip yg ko bg nih :(
uwaaaa :( maceh ya geng atas info yg ko bg nih..
sharing is beutiful..hik3
pasni aku nk kunyah makanan sampai hancur,sampai melekat kat gg supaya jd taek gg..kah3~zass

salam geng, jg diri,hiasi peribadi...

rapunzel

gayah:afternooon geng! kahkahah comel tau kau ni! hehe..kau nk kunyah smp melekat ke gigi buat apa? hikhik..nti ko kena berus gigi byk kali! hehe
ok ko try la dlu k, jd x jd nti ko bgtau aku tau geng!

cik amalyna

dada, lau nk gemok lak cmane care nye? nk gemok iew. cik bubble kecik sgt. huhu

rapunzel

hehe..nak gemuk eh? okay nanti dada cari dan buat...;)

suzie rahman

hihi dada..ni tgh amal kn tip.mkn epal hijau.awat xkurus2 cm dada.ish3 tension.. hihihi

rapunzel

hehehe..yer la tu suzie dear...amalkan tips yg lain2 jugak taw..ehehehe...klu mkn epal hijau je x mnjadi lah :P

Nadd

nice tips dada.
toce toce. hehehe.. :)

PIDUT ASiS

teknik gantung seluar tu sangat berkesan...semangat supaya tak give up tengah jalan..

Post Terhangat...

Makan Kaki RM20

rapunzel

tq nadd..;) hehe..
ur welcome..

rapunzel

pidut: hehe yup memang berkesan...boleh bg semangat kt seseorg..;)

shark

mmmm..
kalu untk gemuk balik ada x:)

Solihin Zubir

kalau nk gemox, kena lakukan yg berlawanan ngan tips di atas la eh? hehe..

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal

mkn bubur? patut la zama makin slim lps pakai braces sbb asyik mkn bubur, hahaha :D

rapunzel

shark & zubir :hehe byknya nak tips untuk gemuk. okay nanti dada carik yer ;)

zama: yeke? hahaa bgus lah tu. stay slim ;)

si biskut

peh!leh tahan gak Dada nie ek..gorgeous.hehe

|| a - j . E . E ||

nak kurussssssssss :(

SweetyMui2

xnak kurus...nak gemukkkkkkkkkkkkkkkk :(

ieda

good tips dikk .. akak pun ngah sambung diet .. ehheh susah sbb bdn dah memang jenis cepat naik .. makan lebih sikit naik banyakkk heheh

dikk epal ijo x elok utk minda .. kalau budak2 x digalakkan makan sbb cepat lupa .. nie akak tahu dari info kesihatan :))

Sasa Al-Sharif

orang nak chubby la, aku cikeding sangat ni.. ada sesiapa yg nak buat entri teknik bina muscle berketul tak?

Post a Comment